Gua Sha (刮痧), letterlijk "schrapen" van "ziekten door gestagneerde energie", is een oude medische behandeling die nog steeds beoefend wordt in de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Ook wordt het door Chinezen als een volkstherapie gebruikt, als preventieve of curatieve behandeling. Gua Sha is een krachtige methode om afvalstoffen los te maken in het bindweefsel. Door betere doorstroming verminderen blokkades, zodat er, bijvoorbeeld, minder pijn is.

Gua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen (een bao yü) of de hoorn van een waterbuffel. De gladde kant wordt stevig op de ge-oliede huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de meridianen bewogen, in streken van ca. 15 cm lang. Dit stevig schrapen veroorzaakt uitstroming van bloed vanuit periferale haarvaten.

De kleur van de huid veranderd door het schrapen en kan variëren van een donkere paarse of zwarte verkleuring tot een roze of rode verkleuring. Dit is afhankelijk van de mate van stagnatie. Hoewel de vlekken er pijnlijk uitzien zijn ze het niet. Patiënten voelen gewoonlijk een onmiddellijke verandering en vooruitgang.